Drone mee in het vliegtuig: mag dat?

03.08.2018| Droneflightcompany.com

Veel droneliefhebbers vragen zich af of ze hun drone mee mogen nemen in het vliegtuig. En zo ja, op welke manier ze hun drone dan moeten vervoeren. In dit artikel leggen we je precies uit hoe het allemaal zit met drones in het vliegtuig en met welke zaken je rekening moet houden!

Kan ik overal een drone mee naartoe nemen?

In de meeste landen is het geen probleem als jij je drone meeneemt op vakantie. Maar er zijn een aantal landen waar men minder blij is met onbemande vliegtuigjes. In onder andere de Verenigde Staten, Brazilië en Vietnam is het toegestaan om een drone mee te nemen, maar alleen onder strenge voorwaarden. In Egypte is het officieel toegestaan om een drone mee te nemen, maar alleen als je toestemming hebt verkregen van de lokale burgerluchtvaart autoriteit. En dat schijnt behoorlijk lastig te zijn. In een paar landen is het zelfs verboden om een drone mee te nemen. Op luchthavens in Cuba, Thailand, Turkije en Marokko zijn bijvoorbeeld al drones in beslag genomen. Simpel gezegd: elk land heeft zijn eigen regels, dus je doet er goed aan om je daarin te verdiepen voor je op reis gaat. Op Google Maps is een kaart te vinden met de drone wetten voor elk land ter wereld, inclusief eventuele voorwaarden waar je aan moet voldoen als je een drone naar het betreffende land wilt meenemen. Voor uitgebreide wet- en regelgeving omtrent drones binnen Europa kun je terecht op Dronerules.eu.

Je doet er vanzelfsprekend ook goed aan om uit te zoeken welke regels er in het land van bestemming worden gehanteerd met betrekking tot het vliegen met drones. Dat je een drone ergens mee naartoe mag nemen, betekent namelijk niet dat je er overal mee mag vliegen! Dat mag in Nederland ten slotte ook niet.

Mag ik mijn drone meenemen in het vliegtuig?

Ja, in principe mag je een drone meenemen in het vliegtuig. Op de vraag hoe je je drone moet vervoeren, is echter geen algemeen geldend antwoord te geven. Dit is namelijk afhankelijk van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt, alsmede van het soort drone en de batterijen en/of accu’s die je mee wilt nemen. In bepaalde gevallen is een bevestigde aanvraag voor het meenemen van een drone vereist. Het is dus van essentieel belang om van tevoren contact op te nemen met de vliegmaatschappij en naar de voorwaarden te vragen. Vaak zijn die voorwaarden ook wel op de website van de betreffende maatschappij te vinden.

Mag ik mijn drone meenemen in mijn handbagage?

Je mag een drone bijna altijd in je handbagage meenemen, mits deze voldoet aan de reguliere handbagage regels van de betreffende vliegmaatschappij. Dat betekent dat je niet alleen moet letten op het maximale gewicht van de drone, maar ook naar de grootte van de tas of koffer waar je de drone in vervoerd. Bij KLM geldt bijvoorbeeld dat je een drone, afhankelijk van de grootte, in zowel je handbagage als in je ruimbagage mag meenemen. Je mag de drone inclusief verpakking in je handbagage meenemen als de doos niet groter is dan 55 X 25 X 35 centimeter (lengte X breedte X hoogte). Je handbagage mag in totaal niet zwaarder zijn dan 12 kilo. Andere vliegmaatschappijen hanteren wellicht afwijkende regels, dus ga dit van tevoren goed na om te voorkomen dat je op het vliegveld met vervelende verrassingen wordt geconfronteerd!

Kan ik mijn drone ook inchecken als ruimbagage?

Je kunt je drone ook inchecken als ruimbagage, en als je een wat grotere drone hebt zal dat zelfs noodzakelijk zijn. Je moet er dan wel voor zorgen dat je over een geschikte koffer of flight case beschikt die stevig genoeg is en voldoende bescherming biedt. Er wordt namelijk vaak wat ruiger omgegaan met ruimbagage, en het zou zonde zijn als je drone zou beschadigen doordat je hem niet goed hebt ingepakt! Behalve een stevige koffer is het ook raadzaam om de propellers en andere bewegende onderdelen af te plakken met schilderstape. Batterijen/accu’s dienen altijd in de handbagage vervoerd te worden, ook als je de drone zelf in je ruimbagage doet.

Hoe zit het met het vervoeren van drone batterijen/accu(‘s)?

Als je je drone mee in het vliegtuig wilt nemen, moet je altijd de batterijen/accu’s verwijderen. Hierop zijn namelijk aanvullende regels en restricties van toepassing.

BatterijenElke vliegmaatschappij hanteert andere regels als het aankomt op het vervoeren van batterijen. Bij KLM mag je bijvoorbeeld maximaal 2 batterijen vervoeren, en alleen als deze onder de 100 Wh zijn. Elke reservebatterij dient afzonderlijk verpakt te zijn in de originele verpakking. Indien je die niet meer hebt, moet je de contactpunten (polen) van de batterijen isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape, en elke batterij afzonderlijk verpakken. Transavia hanteert ook een limiet van maximaal 2 batterijen, maar maximaal 160 Wh per batterij. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de regels die bij jouw vliegmaatschappij gelden!

Het is overigens ook aan te raden om je batterijen voor het vliegen (gedeeltelijk) te ontladen, ook als daar niets over vermeld staat in de voorwaarden van je vliegmaatschappij. Dit is omdat de LiPo’s bij (gedeeltelijke) ontlading het meest stabiel zijn. Om het risico op kortsluiting te minimaliseren moet je ervoor zorgen dat er geen metalen onderdelen (zoals sleutels) bij de batterijen worden ingepakt. Wil je het meteen goed aanpakken, dan raden we aan om je batterijen te verpakken in zogeheten LiPo safe bags. Deze kun je gewoon online bestellen.

Moet ik een (reis)verzekering afsluiten voor mijn drone?

Het is altijd verstandig om vooraf te controleren of je drone ook gedekt wordt door je reisverzekering. Is dat niet het geval, dan kun je overwegen om een speciale verzekering voor je drone af te sluiten. Dit is met name aan te raden als je een kostbaar exemplaar hebt. Er zijn tegenwoordig steeds meer verzekeringsmaatschappijen die dergelijke droneverzekeringen aanbieden. Het is overigens ook belangrijk dat je een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt afgesloten, zodat je niet in de problemen komt als je schade veroorzaakt tijdens het vliegen met je drone. Een WA-verzekering kost je slechts een paar euro per maand, dus daar hoef je het niet om te laten.

Tot slot

Je ziet het, er komt nog best wat bij kijken als je je drone mee wilt nemen in het vliegtuig. Om te zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet hebben we de belangrijkste zaken nog even voor je op een rijtje gezet:

  • Ga na of het meenemen van drones is toegestaan in het land van bestemming
  • Zoek uit welke regels er in het land van bestemming gelden voor het vliegen met drones
  • Vraag bij je vliegmaatschappij na welke regels zij hanteren met betrekking tot het vervoeren van drones
  • Dien een aanvraag tot het meenemen van je drone in
  • Schaf een stevige reiskoffer aan
  • Zorg dat je je batterijen/accu’s op de juiste manier vervoert, liefst in een LiPo safe bag
  • Zorg dat je je WA-verzekering en reisverzekering op orde hebt en sluit eventueel een speciale droneverzekering af

Als je bovenstaande zaken in acht neemt moet het meenemen van je drone in het vliegtuig geen problemen veroorzaken, en kun jij straks prachtige vluchten maken op je vakantiebestemming!