Vliegen met een drone op vakantie

26.07.2018| Droneflightcompany.com

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn drone! Laat die selfie stick maar thuis. Drones worden steeds populairder, en wat is nu een betere tijd om lekker te gaan vliegen dan tijdens een vakantie? Bovendien kun je met een drone de meest spectaculaire foto’s en video’s van je vakantiebestemming vastleggen. Maar voordat je je drone in een koffer gooit, is het zaak om je even goed voor te bereiden. Er zijn namelijk behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden als je op vakantie wilt vliegen met een drone. Wij hebben een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet!

Voor je vertrekt…

#1. Ken en respecteer de wet- en regelgeving van drones op je vakantiebestemming

Het maakt niet uit waar je bent als je met een drone vliegt – je moet je altijd volledig bewust zijn van kwesties op het gebied van regelgeving, operationele veiligheid, verzekeringen, privacy en databescherming. De wet- en regelgevingen voor vliegen met drones zijn niet overal hetzelfde als in Nederland. Het is jouw verantwoordelijkheid om de lokale drone wetten van je vakantiebestemming te kennen; als je je hier niet in verdiept riskeer je enorme boetes, of erger!

Omdat het best lastig kan zijn om uit te zoeken welke regels van toepassing zijn op je vakantiebestemming, is er voor de Europese Unie een speciaal portaal opgezet: drone-rules.eu. Hier zijn alle vereisten en relevante wetten en regels voor drones bij elkaar gezet. Zeker even checken als je binnen de EU op vakantie gaat dus!

Hou er ook rekening mee dat drone wetten in een hoog tempo evolueren. Als je vorig jaar op vakantie in Peru hebt gevlogen, kan het best zijn dat de regels daar inmiddels zijn veranderd. Zorg dus dat je altijd even Googelt of er nog updates zijn voordat je op vakantie gaat. Respecteer de wetten van het land dat je bezoekt en kijk desnoods op de officiële website van de luchtvaartautoriteiten voor meer informatie. Neem bij twijfel of een gebrek aan informatie contact op met de lokale autoriteiten om meer inzicht te krijgen in wat er wel en niet is toegestaan. Zij kunnen je ook informeren over eventuele grote evenementen die wellicht tijdens je verblijf zullen plaatsvinden; drones zijn doorgaans verboden tijdens grote sportevenementen en politieke gebeurtenissen, dus die kun je beter mijden als je wilt gaan vliegen.

Kaart drone wetgevingOm een beeld te geven van hoe drone wetten per land kunnen verschillen: Op dit moment is het gebruik van drones toegestaan in Namibië, maar alleen buiten de nationale parken. In Cuba kun je ervan uitgaan dat je drone op de luchthaven in beslag wordt genomen. In Botswana is het streng verboden. In Egypte is alleen al het bezitten van een drone reden om gearresteerd te worden - al moeten we eerlijk bekennen dat we niet weten of ze ook toeristen zouden arresteren.

Op Google Maps kun je overigens de drone wetten in elk land ter wereld raadplegen, die van toepassing zijn op recreatief gebruik. Superhandig!

#2. Vervoer je drone op een veilige en verantwoorde manier

Zorg dat je een stevige, makkelijk te vervoeren koffer hebt voor je drone. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je drone tijdens de reis beschadigd. Het beste is natuurlijk een hard-shell case die speciaal is ontworpen voor jouw merk en model, maar er zijn ook goede universele reiskoffers voor drones verkrijgbaar. Check of je drone in jouw koffer voldoende beschermd is. Soms kan het raadzaam zijn om beschermers voor de propellers aan te schaffen. Je kunt ook onderdelen voor de zekerheid vast plakken met (schilders)tape. Als je gaat vliegen kun je ook de polen afplakken ter bescherming.

#3. Als je gaat vliegen… check dan de regels van je luchtvaartmaatschappij!

Regels luchtvaartmaatschappijAfhankelijk van hoe groot je drone is, kun je deze inchecken of in je handbagage doen. Als je met een grotere drone reist, moet je deze waarschijnlijk inchecken omdat je met een relatief grote koffer wellicht de limiet voor handbagage zal overschrijden. Vraag bij je luchtvaartmaatschappij na wat hun beleid is met betrekking tot het vervoeren van drones, en met welke regels je rekening moet houden.

Ook voor het vervoeren van batterijen kunnen per luchtvaartmaatschappij andere regels gelden. Waar je bij KLM maximaal 100 kWh aan batterijen mag vervoeren, is dat bij Transavia maximaal 160 kWh.

Ga ook na welke regels gelden in het land van je bestemming. De meeste landen kijken niet naar het aantal batterijen, maar naar het aantal watturen (Wh). Volgens de website van de FAA bijvoorbeeld, mag je zoveel batterijen meenemen als je wilt zolang ze maar onder de 100 Wh zijn. Zijn ze tussen de 101 en 160 Wh, dan mag je maximaal 2 batterijen meenemen. Dat is dus wel goed om rekening mee te houden!

Het is tevens belangrijk om te weten hoe batterijen vervoerd moeten worden; of je nu je drone incheckt of niet, zorg dat je batterijen altijd in je handbagage meeneemt! Dit is omdat lithium batterijen vanwege mogelijk explosiegevaar niet in de ruimbagage mogen worden meegebracht. Batterijen dienen meestal los van de drone vervoerd te worden (dus niet erin laten zitten!), en de polen moeten worden afgeplakt. Afgezien daarvan is het ook aan te raden om je batterijen niet meer dan 30 procent op te laden voor je ze meeneemt het vliegtuig in. Wil je extra voorzorgsmaatregelen treffen, dan kun je ze ook nog in een speciaal reiszakje voor lithium batterijen doen.

#4. Regel het benodigde papierwerk

Is het mogelijk dat je drone door de douane in beslag wordt genomen? Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. Maar als je op alles voorbereid wilt zijn, is het slim om al het relevante papierwerk met betrekking tot je drone bij de hand te hebben. Denk hierbij aan certificaten, aankoopbewijzen en eventuele andere eigendomspapieren.

#5. Zorg dat je een WA-verzekering hebt en controleer of je drone is meeverzekerd in je reisverzekering

Het is sowieso altijd aan te raden om een WA-verzekering af te sluiten. Zeker als je met een drone vliegt! Als je drone onverhoopt neerstort of botst en schade veroorzaakt, kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering biedt dan dekking tegen de kosten die daarbij komen kijken.

Als je slim bent, sluit je voor je op vakantie gaat natuurlijk ook een reisverzekering af. Of je hebt een doorlopende reisverzekering. Het is dan goed om even de voorwaarden van je reisverzekering door te lezen om te zien of je drone ook meeverzekerd is. Kun je het niet terugvinden? Neem dan gewoon even contact op met je verzekeraar. Als blijkt dat je drone niet gedekt is en je hebt een kostbaar exemplaar, kun je ook overwegen om een speciale drone verzekering af te sluiten. Er zijn steeds meer verzekeraars die een dergelijke verzekering aanbieden.

#6. Neem wat gereedschap, extra propellers en geheugenkaartjes mee

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je drone crasht, en de propellers zijn dan meestal een van de eerste dingen die kapot gaan. Het is dus zeker aan te raden om een klein reparatiesetje en een set extra propellers mee te nemen op vakantie. Duct tape is ook altijd handig om achter de hand te hebben! Verder is het goed om te zorgen dat je voldoende geheugenkaartjes bij je hebt voor het opslaan van je foto’s en video’s. Kijk eventueel ook naar de mogelijkheid om een backup te maken van je beeldmateriaal op je vakantiebestemming. Je moet er toch niet aan denken dat je een geheugenkaartje verliest en al die mooie beelden kwijt bent!

Op je vakantiebestemming…

#7. Zorg dat je een vluchtplan hebt

Kijk voor je de lucht in gaat goed naar het gebied waar je wilt gaan vliegen: Zijn er hoogspanningskabels, hoge gebouwen of bergen in de buurt waarvoor je uit moet kijken? Sta je niet toevallig in een nationaal park? Google Earth en de Photopills app (beschikbaar voor iOS en Android) zijn goede hulpmiddelen voor het plannen van dronevluchten.

#8. Kijk uit voor magnetische storingen

Wanneer je met je drone in een nieuw gebied gaat vliegen, moet je goed opletten of je niet met magnetische storingen te maken kunt krijgen. Dit kan voorkomen wanneer radiosignalen de communicatie met je drone verstoren. Je drone kan daardoor crashen! Zorg dus dat je ver genoeg uit de buurt bent van grote antennes en industriële gebieden.

#9. Blijf bij grote menigtes uit de buurt

In de meeste landen is het verboden om boven mensenmassa’s te vliegen. Probeer dus te voorkomen dat je over mensen heen vliegt. Dit is niet alleen een kwestie van respect voor de persoonlijke privacy van anderen; je zou ook aansprakelijk kunnen worden gesteld als je per ongeluk iemand verwond met je drone.

#10. Hou je drone altijd in het zicht

Een directe videostream van je drone is natuurlijk fantastisch; je kunt zien wat de drone ziet en in First Person modus vliegen. Maar het videosignaal kan altijd wegvallen! Zorg dus dat je je drone altijd kunt zien. Nog beter is als je in staat bent om je drone zonder videobeelden terug te laten liegen.

#11. Hou rekening met dieren

Dieren, zowel huisdieren als wilde dieren, zijn doorgaans niet echt dol op drones. Het lawaai dat een drone maakt veroorzaakt stress en kan hen gemakkelijk laten schrikken. Zorg dus dat je op een veilige afstand blijft van dieren. Wees vooral op je hoede als er grote vogels zoals zeemeeuwen in de buurt zijn. Zij zullen je drone proberen aan te vallen als je te dichtbij komt!

#12. Wees voorzichtig met koud én warm weer

Drones bij warm en koud weerCommerciële drones zijn niet ontworpen om te vliegen in temperaturen onder het vriespunt, dus hou daar rekening mee als je in de winterperiode met je drone op vakantie gaat. Als een drone te veel afkoelt, kan het toestel dit interpreteren alsof de accu leeg is. Met als gevolg dat je drone zomaar ineens uit de lucht kan vallen. Extra voorzichtigheid is dus geboden!

Maar dat geldt ook als je op vakantie gaat naar een warme bestemming. De meeste drones kunnen behoorlijk hoge temperaturen aan; de DJI Mavic Pro en Phantom 4 bijvoorbeeld, kunnen volgens hun specificaties optimaal opereren onder temperaturen van 0 tot 40 graden Celsius. Maar niet alle drones zijn hetzelfde, dus het is slim om toch even de productspecificaties door te lezen. Kijk op warme vakantiebestemmingen ook uit dat je je drone, batterijen of andere gerelateerde spullen niet in een hete auto achterlaat. Het hoeft buiten maar 21 graden te zijn – als de zon schijnt kan de temperatuur in een auto al binnen een half uur oplopen tot 40 graden. Langdurige blootstelling aan hitte kan de levensduur van de LiPo batterijen die in veel drones gebruikt worden verkorten. Daarbij kunnen sommige draden en plastic onderdelen mogelijk gaan smelten als het te heet wordt. De kans is niet heel groot, maar je kunt maar beter geen risico’s nemen.

#13. Wees beleefd en vriendelijk tegen toeschouwers

Drones hebben de neiging om nogal wat aandacht te trekken, en dat kan ook op vakantie gebeuren. Blijf altijd vriendelijk tegen toeschouwers. Zie het maar als een leuke kans om een praatje te maken met andere reizigers of met de lokale bevolking. De meeste mensen zijn simpelweg nieuwsgierig of hebben zelfs nog nooit een drone gezien. In het ergste geval maak je wat nieuwe vrienden! Bedenk ook dat sommige mensen zich wellicht ongemakkelijk zouden kunnen voelen als jij met je drone aan het rondvliegen bent. Zorg dat je rekening houdt met mensen die drones misschien niet zo waarderen; er is niets vervelender dan een romantische zonsondergang verpesten met het gezoem van een drone!

#14. Geniet ervan!

Het is geweldig om nieuwe bestemmingen te ontdekken in het gezelschap van een drone. Dus vergeet vooral niet om plezier te maken!