Al meer dan 7.500 piloten opgeleid! Volledige ontzorging Drone-experts met jaren ervaring
Contact

Geoservices & Mapping

17.03.2021|

Al jaren maken verschillende soorten bedrijven gebruik van verschillende soorten meetmethodes. Door de razendsnelle ontwikkeling van technologie kan een drone ingezet worden als een nieuwe innovatieve vorm van meten. Drones kunnen als aanvulling of zelfs al gehele oplossing worden ingezet voor het uitvoeren van inspecties, inmeten van verschillende soorten geo-data, 3D-modellering. Het inzetten van een drone draagt bij aan de snelheid, efficientie en nauwkeurigheid van deze toepassingen. Welke mogelijkheden er allemaal zijn lees je hieronder. 

Pointclouds

Veel van onderstaande toepassingen zijn gebaseerd op de zogenaamde pointcloud (puntenwolk). Een nauwkeurig en gedetailleer puntenwolkmodel met een hoge resolutie is namelijk van cruciaal belang voor het maken van nauwkeurige 3D-modellen. Een pointcloud is simpel gezegd een verzameling van gegevenspunten die elk in drie dimensies (X,Y,Z) in kaart worden gebracht. Om een pointcloud vanuit de lucht te maken vliegt de drone in een vooringesteld patroon en maakt vanuit verschillende hoeken honderden foto's. Aan de hand van software wordt er vervolgens een 3D-model gecreëerd. 

Digitaal Terrein Model 

Een Digitaal Terrein Model (DTM) is een zeer nauwkeurige weergave van een bepaald oppervlak. Verschillende meetgegevens van een gebied worden verwerkt tot een 3D model. Binnen dit model kunnen vervolgens allerlei berekeningen worden uitgevoerd. 

Volumeberekeningen

Naast het creeëren van een DTM is het ook mogelijk om volumeberekeningen uit te voeren met een drone. Waar het traditioneel inmeten van bijvoorbeld hopen zand of andere bouwmaterialen vaak dagen werk is kan de drone dezelfde data binnen een paar uur verzamelen. Daarnaast zijn ook moeilijk bereikbare plekken voor drones veelal geen probleem. 

Orthofotografie

Via mapping is het ook mogelijk om orthofoto te maken. De foto's die de drone vanuit de lucht maakt kunnen aan de hand van software worden gebruikt om een zeer nauwkeurige en vervormingsvrije kaart (2D-model) te maken. 

Meer weten over de mogelijkheden van drones? 

NEEM CONTACT OP