Voldoe jij aan de regels voor commercieel vliegen met drones?

Bent u in bezit van een licentie?


Heeft u uw toestel technisch laten keuren?


Heeft u een operationeel handboek?


Bent u verzekerd?


RPA-L

De RPA-L drone opleiding is bedoeld voor iedereen die bedrijfsmatig onder een ROC wil vliegen. Dit is een erkende opleiding volgens de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze opleiding duurt 4 dagen, inclusief het theorie examen en 2,5 dag praktijktraining inclusief praktijkexamen. 

U wordt voorbereid op het vliegen met drones waarbij het luchtruim in Nederland in principe in zijn geheel ter beschikking kan komen. Het is namelijk mogelijk (afhankelijk van de ervaringsopbouw) om voor alle luchtruim- en afstandsbeperkingen een ontheffing aan te vragen. 

Hierbij moet u uiteraard wel rekening houden met een aantal aanvullende voorwaarden. Zo moet u gebruik maken van een technisch goedgekeurde drone en in het bezit zijn van een operationeel handboek. In dit operationele handboek moet de werkwijze van het bedrijf zijn omschreven. 

Stappenplan:

Er zijn een aantal stappen die moeten worden doorlopen alvorens u de RPA-L opleiding succesvol heeft afgerond.

Stap 1

Boek de opleiding op een datum naar keuze. U gaat 3 dagen op theoriecursus, deze cursus wordt afgesloten met een theorie examen.

Boek opleiding

Stap 2

U volgt 2 dagen praktijkcursus, gevolgd door een praktijkexamen.

Stap 3

U moet de LAPL keuring aanvragen en volbrengen.

Stap 4

Vraag, na het behalen van uw theorie examen, praktijk examen en de LAPL keuring met uw behaalde RPA-L certificaat de ILenT vergunning aan.

Opleiding RPA-L

RPA-L is de basisopleiding voor een professioneel drone piloot. Wanneer u deze opleiding heeft volbracht, ontvangt u het brevet RPA-L. Drone Flight Academy (Onderdeel van Drone Flight Company) is door de Inspectie Leefomgeving en Transport gecertificeerd als opleider voor het RPA-L. Dit brevet geeft u de mogelijkheid om te vliegen met een drone tot 25 kg onder VLOS en EVLOS in de categorieën H, A en OA.

Factsheet regelgeving drones

Wilt u professioneel drone piloot worden, dan kunt u zich aanmelden voor een van onze RPA-L drone opleidingen. Deze cursus beslaat 4 dagen, waarvan 2,5 dag praktijktraining en het drone examen. Het theorie examen is ook in deze dagen opgenomen. De klassen hebben maximaal 15 deelnemers en we starten met de theorie. Leren hoe de wet- en regelgeving werkt, hoe een drone werkt en u leert over luchtvaartmeteorologie. Ook de voorbereiding van een vlucht komt aan bod. 

Wanneer het theoriedeel is volbracht, gaat u onder begeleiding van een van onze ervaren drone instructeurs de basistechnieken leren. Zodra u de basis onder de knie heeft, gaan de instructeurs door met noodgevallen. Deze situaties worden nagespeeld en behandeld zodat u weet hoe u moet handelen als zo’n situatie ooit voor komt. Als afsluiting van de training gaat u aan de slag met ‘advanced manoeuvres’, hierbij staat onder andere het werken met een observer centraal.

De kosten voor deze drone opleiding bedragen

€3500,- (excl. 21% BTW).

Inbegrepen:

Lesmateriaal, examenkosten, koffie/thee, lunch en het gebruik van de drones zijn bij deze prijs inbegrepen.

Boek cursus

Niet inbegrepen:

Kosten voor het brevet RPA-L, dat moet worden aangevraagd bij ILT. Ook een medische keuring LAPL is niet inbegrepen. 

Mocht u onverhoopt een theorie her-examen nodig hebben dan kost dit € 150.- 

Een extra praktijkdag om meer vlieguren te kunnen maken kost € 500,-

Overzicht van DFC diensten